wtorek, 6 maja 2014

Jak mieć w domu zawsze pod ręką pyszną i zdrową wodę do picia?

Dzisiaj będzie trochę o jednym z moich ulubionych gadżetów w kuchni, czyli o dzbanku filtrującym wodę.
Jak dla mnie rewelacja. Oszczędność, wygoda i ogromne zmniejszenie ilości odpadów.

W sprzedaży dostępne są przeróżne profesjonalne filtry do wody, ale zazwyczaj wymagają od Nas jakiejś większej inwestycji, przez co zdarza się, że odkładamy zakup na później. Tak było ze mną.
Dlatego ponad dwa lata temu, moim wybrankiem został najprostszy z dostępnych na rynku, dzbanek filtrujący firmy Dafi i w zupełności mi wystarcza.

Dlaczego warto go mieć?

Po pierwsze ze względu na zdrowie. Filtr usuwa z wody kranowej chlor, niektóre metale ciężkie oraz inne szkodliwe substancje, mogące się w niej znajdować. Takim oto sposobem woda płynąca z kranu zamienia się w wodę do picia.







Po drugie ze względu na wygodę i oszczędność.

  • brak kamienia w czajniku to zmniejszenie frustracji przy podawaniu gościom na przykład kawy;
  • woda  nadaje się do picia prosto z dzbanka, więc masz ją zawsze pod ręką i możesz ją śmiało skreślić z listy zakupów;
  • inwestycja jednorazowa w taki dzbanek to kwota około 40zł, a w kolejnych miesiącach, wymieniasz tylko filtr, który kosztuje 13zł. Przeliczając kwotę jaką traciłam na zgrzewki wody w miesiącu, inwestycja zwróciła mi się od razu.







Po trzecie ekologia.
Jeden wymienny co miesiąc filtr może zastąpić ponad 100 butelek PET.


Jaki dzbanek filtrujący wybrać?

Jeżeli staniecie w sklepie przed szerokim wyborem takich dzbanków, mam dla Was kilka rad.
Dzbanki różnią się wyglądem, wielkością oraz dzielą się na dwa rodzaje filtrów, tzw. Classic oraz Unimax.
Nie ma większego znaczenia, czy kupicie tani, czy drogi, ponieważ magia tkwi tylko w wymiennych filtrach, które są uniwersalne.
Ja osobiście polecam produkty Dafi, ponieważ są wolne od BPA, czyli nie zawierają związku Bisfenolu A, który szkodzi zdrowiu, a przy tym ceny są bardzo przystępne.

Jaki filtr wybrać?

W zależności od potrzeb firma Dafi oferuje:
Wkład filtrujący Classic - bardzo uniwersalny, do codziennego przygotowywania kawy, czy też herbaty. Idealny do przygotowywania zimnych napojów, a także do picia wody w czystej postaci.
Pozwala przefiltrować od 100 do 150l wody.
Do wody o zwiększonym stopniu twardosci, dostępne są specjalne filtry.

Dla osób, które chcą używać filtra do przygotowania zimnych napojów, w ofercie jest filtr magnezowy AquaMag. Coś idealnie dla mnie i każdego z niedoborami tego pierwiastka, jako alternatywa dla nieskutecznych tabletek. 

Do zimnych napojów jest także filtr AquaBalance, który zadba o właściwe Ph organizmu.

Podsumowując, dla każdego coś dobrego ;-)

Minusy i plusy zarazem:

Może okazać się, że ciężko jest nam się przełamać, aby uwierzyć że taka woda przefiltrowana jest taka sama, a może i lepsza od tej kupnej.
Dlatego fajnie jest sobie wyrobić nawyk robienia wody w dzbanku z cytryną, którą można popijać przez cały dzień. O wiele łatwiej nam zaufać takiej formie serwowania, a przy okazji witamina C pozytywnie wpłynie na nasz organizm.


Jeżeli chcielibyście poczytać więcej na temat dzbanków i filtrów lub zdecydowaliście się na zakup, zapraszam TU.



PODPIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz