środa, 7 maja 2014

Czy warto jeść kiełki? Daj się zaskoczyć.

Kiełki są pyszne, zdrowe i tanie. Dlatego powinny znajdować się w jadłospisie każdego.
Niestety jeszcze tak nie jest, dlatego postanowiłam w paru punktach je opisać, a nuż statystyki pozytywnie się zwiększą.


Po pierwsze - mimo iż malutkie i niepozorne, to okazują się większą bombą witaminową niż wyrośnięte warzywa i owoce.

Po drugie - są lekkostrawne i niskokaloryczne. Można je jeść bez ograniczeń, co grozi nieustannym mieleniem buzią, szczególnie, że...

Po trzecie - są pyszne i soczyste.

Po czwarte - nie dość że bomba witaminowa, to jeszcze jest to źródło mikroelementów, soli mineralnych oraz składników odżywczych. Bogate są również w białko, kwasy tłuszczowe omega–3 oraz błonnik.







Po piąte - są stosunkowo tanie. Cała teoria spiskowa że zdrowa żywność jest droga lega w gruzach.

Po szóste - można je w banalnie prosty sposób hodować u siebie w domu, co jeszcze zmniejsza ich cenę, a zarazem cieszy. Jak zrobić własną kiełkownicę, przeczytasz TU.

Po siódme - pasują praktycznie do każdego posiłku. Wystarczy posypać je przykładowo na gotowe danie.

Po ósme - ich regularne spożywanie zapobiega wielu groźnym chorobom, wzmacnia nasz system odpornościowy oraz zapobiega powstawaniu nowotworów.







To w skrócie, a jeżeli nie wierzycie w ich fantastyczne właściwości. To poniżej przedstawiam ich indywidualny i bardziej szczegółowy opis.



Brokuł – zawiera likwidujące wolne rodniki sulforafany, stosowane w profilaktyce nowotworów,
Burak – źródło witamin: A, C i B1 oraz składników mineralnych (potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, mangan, kobalt, rubid i cez) a także błonnika, beta cyjaniny i białka,
Cebula – bogata w witaminy: A, B, C i E oraz w składniki mineralne (potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, fosfor, fluor, mangan, selen i siarka) jak również w karoten, chlorofil i białko,
Fasola mung – nieocenione źródło witamin: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K, błonnika, karotenu, białka (25%) oraz składników mineralnych (wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen i miedź),
Kozieradka – bogata w witaminy: A, B1, B2, B3, B5 i C, saponiny, flawonoidy, lecytynę, białko (29%) oraz składniki mineralne (wapń, żelazo, cynk, potas, fosfor i siarka),
lucerna  – źródło żelaza i łatwo przyswajalnego białka,
Rzeżucha  – jest źródłem witamin: A, B1, B2, B3, B9, C i K, olejków eterycznych,białka i składników mineralnych (wapń, żelazo, fosfor, cynk, mangan, magnez, potas i jod),
Pszenica – zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9 oraz składniki mineralne (żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, selen, mangan, jod, miedź, cynk, krzem i molibden). Jest bogata także w błonnik, amigdalinę i białko (14%),
Rzodkiewka – to źródło witamin: A, B1, B2, B3, C, E i składników mineralnych (wapń, żelazo, magnez, cynk, siarka, potas, fosfor, miedź i mangan) oraz chlorofilu, inozytolu, PABA i białka,
Słonecznik – jest bardzo bogaty w witaminy (A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11, C, D, E, K), składniki mineralne (wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, magnez, potas, kobalt, fluor, jod, mangan, selen, krzem i sód) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, koenzym Q10, saponiny, albuminy, lecytynę, betainy, taniny, pektynę, inozytol, PABA, lignany, kwas pangamowy i białko (24%–30%),
Soczewica – zawiera kwas foliowy, a także niezbędne witaminy (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, K), składniki mineralne (wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, magnez, potas, bor, molibden, selen, sód i siarka) oraz beta karoten, koenzym Q10, błonnik, amigdalina, lignany, kwas pangamowy, inozytol, PABA, lecytyna i białko (21%),
Soja – jest źródłem witamin (A, B1, B2, B5, B9, C, E, K), składników mineralnych (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, miedź, mangan) oraz lecytyny, fitoestrogenów, błonnika i białka.

Powala? Mnie również, ale ze szczęścia, że takie dobrodziejstwa są na wyciągnięcie ręki.

Kiełki idealne przypasują do każdego dania. Można z nich zrobić pyszne pasty do kanapek, dorzucić do sałatki lub zwyczajnie posypać nimi ziemniaki lub inne dania z ryżem lub makaronem.


PODPIS

2 komentarze:

  1. Wg mnie warto jeść kiełki. Pomimo swojego nieatrakcyjnego wyglądu, maja bogatą gamę witamin i minerałów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moim zdaniem fajnie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń