czwartek, 28 sierpnia 2014

Sezon na dynię rozpoczęty!

Większości z nas dynia kojarzy się przede wszystkim z Halloween, dla mnie jednak dynia to pyszne i zdrowe warzywo po które z chęcią sięgam w sklepie.

Ciekawostki.

Rekordowa waga odnotowana w 2010 roku to 821 kg.


Dlaczego warto jeść dynię?

- jest bogata w białko,
- nie tuczy, jest niskokaloryczna,
- przyśpiesza przemianę materii,
- zawiera witaminy A, B1, B2, C, PP, 
- zawiera składniki mineralne takie jak fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu,
- zwalcza wolne rodniki,
- jest zalecana jako środek ogólnie odkwaszający, moczopędny, żółciopędny,
- miąższ dyni stanowi doskonały środek przeciwwymiotny dla ciężarnych,
wzmacnia system immunologiczny,


Dlaczego mężczyźni powinni jeść pestki dyni?

Jak wierzono kiedyś, pestki dodają mężczyznom wigoru w łóżku. Zapobiegają prostacie, dzięki dużej zawartości dobrze przyswajalnego cynku. Z tego też względu, nasiona dyni stosuje się w leczeniu chorób skóry, takich jak trądzik, opryszczka, a także przy wrzodach żołądka.
Olej zawarty w pestkach zawiera bardzo dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które hamują odkładanie się w tkankach złogów cholesterolu, a dodatkowo obniżają poziom „złego” cholesterolu.

Pozytywnych właściwości dyni nie sposób opisać w skrócie, a jej delikatny smak jest godny polecenia.


Przepisów znaleźć można wiele, ja natomiast uwielbiam krem z dyni.
Wykonanie go jest proste, choć obranie dyni już niekoniecznie, ale nie ma się co zniechęcać.


Przepis na krem z dyni.

U mnie zazwyczaj gotowanie odbywa się na zasadzie "na oko", więc proporcje mogą być zmienne według uznania.
Obieramy dynię, pozbywamy się miąższu oraz pestek, które warto podsunąć do skubania mężowi.
Pozostałą część kroimy w dużą kostkę.
Potrzebujemy dużej patelni lub woka w którym podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy cebulę.
Ja zazwyczaj dodaję około 4 duże cebule, choć można dodać mniej lub więcej lub w ogóle. 
Gdy cebula będzie już odpowiednio podsmażona dodajemy dynię, troszkę soli, 2 ząbki czosnku i dusimy około 20 minut.
W osobnym dużym garnku przygotowujemy wywar warzywny lub wrzucamy kostkę.
Dynię przerzucamy do wywaru, przyprawiamy i gotujemy około 10 min.
Po tym czasie wrzucamy do blendera i miksujmy na krem.
W razie potrzeby doprawiamy. Można dodać także śmietanę, a serwując zupkę ozdobić obranymi pestkami dyni.


U mnie dynia zanim trafi do garnka przez jakiś czas służy także jako ozdoba w kuchni. 
Polecam !




PODPIS

1 komentarz:

  1. uuuum krem z dyni mniam : )

    ZAPRASZAM DO UDZIAŁU :)
    http://inszaworld.blogspot.com/2014/09/konkurs-jesienny.html

    OdpowiedzUsuń