Coraz częściej poszukujemy nowych smaków, które można w łatwy sposób uzyskać dzięki przyprawom. Nie tylko nadają smak i aromat, ale także są zdrowe.
Oczywiście gdy będziemy dodawać je do niezdrowych potraw, nie liczmy na to, że zbyt wiele zdziałają.
Oczywiście gdy będziemy dodawać je do niezdrowych potraw, nie liczmy na to, że zbyt wiele zdziałają.
Które warto mieć w swojej kuchni? Przeczytajcie.
– jest coraz bardziej znana, przede wszystkim ze względu na swoje zdrowotne właściwości, zawarte w niej substancje wykazują silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Powszechnie uważa się, że ma działanie niszczące komórki nowotworowe – wskazują na to badania Centrum Naukowego Cork ds. Nowotworów.
Kurkuma pochodzi z południowej Azji, a dzięki zawartym w niej barwniku (kurkuminie) można nadać potrawom kolor.
Szafran
- hamuje namnażanie się komórek raka wątroby i pobudza ich obumieranie. Ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Szafran jest jedną z najdroższych przypraw świata. Na 1 kg przyprawy trzeba zużyć 150 tys. kwiatów.
Czosnek
- to znany wszystkim król zdrowia, więc nie wypadałoby o nim nie wspomnieć.
Ze względu na wysoką zawartość wapnia ma wybitne właściwości odkwaszające. Działa jak antybiotyk i aktywizuje komórki.
Kminek
- nasiona kminku zwyczajnego mają właściwości przeciwskurczowe i są znane jako środek wiatropędny. Pomagają w trawieniu, likwidują wzdęcia. Posiadają również właściwości moczopędne.
Kmin Rzymski
- choć osobiście nie lubię kminku, to kmin rzymski uwielbiam. Jest niesamowicie aromatyczny i działa m.in. przeciwzapalnie, pobudza serce i ośrodek oddechowy, pobudza wydzielanie soków trawiennych, jest moczopędny oraz napotny.
Koper
- znany przede wszystkim z własnego ogródka. Wykorzystywany jest natomiast jako lek na kolki, wzdęcia, ponadto reguluje prace jelit, pobudza laktację, poprawia trawienie, niweluje nieprzyjemny zapach z ust oraz niweluje szkodliwe toksyny z organizmu.
Pieprz
- poprawia trawienie, działa jako środek moczopędny i dezynfekujący układ moczowy. Jest również antyoksydantem, ale nie jest zalecany dla każdego.
Rozmaryn
- działa moczopędnie, napotnie i rozkurczowo, a dodatkowo dezynfekuje. Stosuje się go w stanach zapalnych układu pokarmowego, a w szczególności żołądka i wątroby. Wpływa także pozytywnie na pracę nerek. Poza tym łagodzi bóle reumatyczne i usprawnia krążenie obwodowe krwi.
Bazylia
- zyskała już tak dużą popularność, że jest chętniej uprawiana niż pietruszka. Poprawia trawienie, gdyż pobudza wydzielanie enzymów żołądkowych. W dodatku bazylia wykazuje działanie antyseptyczne i przeciwzapalne, działa też rozkurczowo. Istnieją też dowody na to, że zioło to ma działanie poprawiające nastrój i działa antydepresyjnie.
Majeranek
- łagodzi bóle brzucha i wpływa łagodząco na odczuwanie wszelkich dolegliwości trawiennych. Można go stosować także do inhalacji, przy niedrożności dróg oddechowych. Łagodzi także kaszel i ból gardła.
- ma silne właściwości wykrztuśne, a także bakteriobójcze i grzybobójcze, dzięki dużej zawartości tymolu. Często stanowi składnik past i preparatów do zębów.
Ze względu na swoje właściwości stosowany jest do przygotowania płukanki gardła, naparu inhalacyjnego a także do sporządzania płukanki do pielęgnacji włosów.
Liść laurowy
- wzbogaca smak sosów, gulaszów, zup czy potraw rybnych, ale także łagodzą dolegliwości reumatyczne. Ich działanie wpływa również pobudzająco na apetyt i na regulację pracy układu pokarmowego.
Oregano
- antyrakowe właściwości oregano zawdzięcza rekordowej ilości flawonoidów. Związki te powodują obumieranie komórek m.in. w przypadku nowotworu trzustki, jednego z najbardziej agresywnych nowotworów.
Działanie : wykrztuśne, dezynfekujące, przeciwbiegunkowe, moczopędne, przeciwskurczowe, wiatropędne, odtruwające. Zewnętrznie olejek tymolowy wykorzystuje się do płukania gardła, wzmacniających kąpieli oraz przy trudno gojących się ranach skóry i świądzie.
Kolendra
- zawiera błonnik, witaminy, minerały, olejki eteryczne i przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wiele chorób. Główne właściwości: rozkurczowe, wiatropędne, moczopędne, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wzmaga łaknienie, rozpuszcza cholesterol.
Kolendra to także afrodyzjak, posiada również właściwości grzybobójcze, oraz wspomaga trawienie.
Chili
- przyspiesza proces przemiany materii, ale przede wszystkim może przyczynić się do spalenia większej ilości kalorii. Chili zawiera witaminę C, z grupy B, beta-karoten a także pektyny.
Cząber
- powstrzymuje nadmierną fermentacje i wzdęcia, pobudza trawienie, działa słabo moczopędnie i przeciwrobaczo.
Cząber jest świetną przyprawą do ziemniaków, zup i fasoli. Dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych polepsza trawienie ciężkostrawnych potraw.
Gałka Muszkatołowa
- stosuje się ją dla złagodzenia zaburzeń oskrzelowych, bezsenności, reumatyzmu, wzdęć, w stanach nadpobudliwości. Nie należy jednak przesadzać z tą przyprawą, ponieważ jej nadmiar może wywołać niekorzystne efekty uboczne.
Jałowiec
- owoce działają żółciopędnie, pobudzają pracę żołądka i wątroby. Są stosowane przy depresjach, kłopotach z oddychaniem, trądziku, owrzodzeniu skóry, bólach mięśni oraz w chorobach nerek jako środek moczopędny. Przy artretyzmie, reumatyzmie i wypryskach skórnych zalecana jest kąpiel z młodych gałązek jałowca. Zalecane jest stosowanie jałowca po leczeniu antybiotykiem zakażeń dróg moczowych, co zapobiega nawrotom zakażeń i niszczy pozostałe bakterie, odporne na antybiotyki.
Estragon
-wzmaga apetyt, ułatwia trawienie, działa przeciwzapalnie i antyseptycznie. Polecany osobom cierpiącym na reumatyzm, skazę moczanową i artretyzm.
Estragon używany jest do zaprawiania octów ziołowych i musztardy, do kiszenia ogórków i kapusty. Świeże ziele można dodawać do sałatek oraz zup.
Poprawia smak niesłonych potraw, z tego względu jest stosowany w diecie bezsolnej.
Nie należy go gotować.
Kardamon
- nasiona są przyprawą znaną jako kardamon zielony, jedną z najdroższych tuż po szafranie. Kardamon nazywany jest królową przypraw. Ma łagodny aromat i intensywny korzenny smak.
Pobudza apetyt. Dodawany do kawy lub herbaty - wzmacnia smak, jak też wzmaga ich działanie pobudzające.
Lubczyk
- uchodzi za symbol miłości.
Działanie: moczopędne, wiatropędne i wykrztuśne. Polecany w chorobach dróg moczowych oraz schorzeniach przebiegających ze zmniejszeniem wydalania moczu. W medycynie ludowej stosowany w nieżytach górnych dróg oddechowych jako środek wykrztuśny, jako lek pobudzający krwawienie miesiączkowe, a także zwiększający pobudliwość seksualną.
Szałwia
- zawiera bardzo złożony olejek eteryczny, flawonoidy, kwasy organiczne, gorycze, duże ilości witaminy B1, witaminy PP oraz karoteny (witaminy A) i duże ilości witaminy C. Wykazuje działanie odkażające, ściągające, przeciwzapalne i przeciwpotne. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, reguluje perystaltykę jelit i stosowana jest wewnętrznie jako środek przeciwdziałający wzdęciom, nadmiernej fermentacji, w bólach brzucha, kolce jelitowej i przeciw łagodnej biegunce.
Dzięki bakteriobójczym właściwościom od dawna stosuje się napar z szałwii do płukania jamy ustnej, gardła, przy ropnym zapaleniu dziąseł, pleśniawce i anginie. Szałwię stosuje się także do okładów na trudno gojące się rany i owrzodzenia nóg, można jej używać jako dolewkę do kąpieli.
- uchodzi za symbol miłości.
Działanie: moczopędne, wiatropędne i wykrztuśne. Polecany w chorobach dróg moczowych oraz schorzeniach przebiegających ze zmniejszeniem wydalania moczu. W medycynie ludowej stosowany w nieżytach górnych dróg oddechowych jako środek wykrztuśny, jako lek pobudzający krwawienie miesiączkowe, a także zwiększający pobudliwość seksualną.
Szałwia
- zawiera bardzo złożony olejek eteryczny, flawonoidy, kwasy organiczne, gorycze, duże ilości witaminy B1, witaminy PP oraz karoteny (witaminy A) i duże ilości witaminy C. Wykazuje działanie odkażające, ściągające, przeciwzapalne i przeciwpotne. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, reguluje perystaltykę jelit i stosowana jest wewnętrznie jako środek przeciwdziałający wzdęciom, nadmiernej fermentacji, w bólach brzucha, kolce jelitowej i przeciw łagodnej biegunce.
Dzięki bakteriobójczym właściwościom od dawna stosuje się napar z szałwii do płukania jamy ustnej, gardła, przy ropnym zapaleniu dziąseł, pleśniawce i anginie. Szałwię stosuje się także do okładów na trudno gojące się rany i owrzodzenia nóg, można jej używać jako dolewkę do kąpieli.
To oczywiście nie wszystkie przyprawy o pozytywnych właściwościach zdrowotnych, jednymi z bardziej znanych jest też cynamon, imbir oraz czarnuszka, o której pisałam TU, a także inne.
Pamiętać trzeba, że z niczym nie należy przesadzać, tak też jest z ziołami.
Warto jednak poznać wyżej wymienione przyprawy, bo wszystkie są świetne.
Smaczenego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz