wtorek, 15 kwietnia 2014

Eko Certyfikaty i ich znaczenie

Certyfikatów nie brakuje, ale czy są one potrzebne?
Owszem, fajnie wiedzieć jakie jest pochodzenie towaru, jaki był jego proces produkcji oraz czy dany produkt jest ekologiczny. Problem jednak tkwi w tym, że certyfikatów i symboli o podobnym znaczeniu jest zdecydowanie zbyt wiele, przez co konsumenci są zdezorientowani i po raz kolejny zostają narażeni na oszustwa. Kolejnym minusem jest to, że aby go zdobyć należy wydać często nie małe kwoty, przez co cena produktu wzrasta, a zapłacić musi za to oczywiście klient. W efekcie mniej osób na nie stać, przez co sięgamy po tanie zamienniki przepełnione szkodliwą chemią. 
Dlatego według mnie, warto wziąć sobie na to wszystko poprawkę i przede wszystkim sugerować się składem i ceną, ponieważ eko wcale nie oznacza kosmicznych cen.
Poniżej przedstawiam listę certyfikatów i skrócone do minimum opisy, aby łatwo było można określić, które są ważniejsze dla Nas samych.



Wydawane są przez Europejskie Ugrupowanie Interesów Producentów Kosmetyków Naturalnych i Organicznych NaTrue.
Certyfikat oznacza, że produkty nie posiadają w swoim składzie:
- pochodnych przetwórstwa ropy naftowej,
- organizmów modyfikowanych genetycznie i ich pochodnych,
- barwników i aromatów,
- parabenów – konserwantów nieidentycznych z naturalnymi
- surowców pochodzących od martwych zwierząt.
    Ecolabel to certyfikat Unii Europejskiej.
    Ecolabel jest:
    - oficjalnym wyróżnieniem przyznawanym produktom i usługom, spełniającym wyższe normy środowiskowe



    Instytucja wydająca certyfikat została założona we Francji w 1991, przez grupę inżynierów rolnictwa. Jednym z głównych celów Ecocert jest promocja rolnictwa ekologicznego i oznacza, że:
    - składniki w nim zastosowane muszą pochodzić ze źródeł odnawialnych i przetwarzanych w procesach, które są przyjazne dla środowiska, 
    - firmy nie powinny stosować w swoich kosmetykach takich składników jak: modyfikowane biologicznie, parabenów, fenoksyetanoli, nanocząsteczek krzemu, PEG, aromatów i barwników syntetycznych,
    - nie zawiera składników pochodzących od zwierząt (z wyjątkiem składników takich jak mleko czy miód),
    - opakowania zastosowane do produkcji kosmetyków powinny być biodegradowalne i podatne na recykling.
    - w danym kosmetyku musi występować minimalna ilość poszczególnych składników organicznych,

    - 95% całkowitego składu muszą stanowić składniki naturalne

    GOTS to certyfikat utworzony przez International Working Group on Global Organic Textile Standard (IWG), grupę roboczą skupiającą organizacje z Europy, USA i Japonii
    Wyróżniamy dwie kategorie oznaczenia GOTS:
    Organic - przyznaje się produktom, które składają się w co najmniej 95% z certyfikowanych włókien ekologicznych,
    Made with (x%) organic – produkt musi zawierać minimum 70% certyfikowanych włókien ekologicznych. W tym przypadku dopuszcza się maksymalnie 10% włókien syntetycznych. Do niektórych produktów dopuszcza się do 25% włókien syntetycznych.

    Certyfikat dotyczący wyrobów włókienniczych, które nie zawierają substancji toksycznych. Przyznawany jest przez członków Międzynarodowego Stowarzyszenie na Rzecz Badań i Rozwoju Ekologii Wyrobów Włókienniczych Oeko-Tex.
    Produkty, którym przyznano ten znak, są:
    - wolne od substancji szkodliwych w stężeniach mających negatywny wpływ na stan zdrowia człowieka, m.in. pestycydów, barwników alergizujących itp.




    Niemiecka organizacja IVN nadaje certyfikaty Naturtextil. Oceniane są środowiskowe i społeczne kryteria podczas całego procesu produkcji tekstyliów. 
    Główne wymogi to: 
    - 100% certyfikowane organiczne włókna, 
    - restrykcyjne metody przetwarzania włókien, 
    - ograniczenie używania barwników, 
    - brak użycia szkodliwych substancji,
    - akcesoria, typu guziki, również muszą być wytworzone z naturalnych materiałów.  
    Ponadto producentów obowiązują: 
    - restrykcyjne kryteria dotyczące sprawiedliwych warunków pracy dla wszystkich osób zaangażowanych w proces produkcji


    PEFC – potwierdza bezpieczeństwo zabawki i potwierdza, że produkcja była zgodna z normami ekologicznymi, ekonomicznymi i społecznymi.


    FSC – umieszczany jest na drewnianych produktach i potwierdza, że drewno do ich produkcji pochodzi z lasów gospodarowanych według ściśle określonych zasad, mających na celu ochronę środowiska naturalnego.

    Certyfikat BDIH - "kontrolierte naturkosmetik" oznacza, że:
    - do produkcji tych kosmetyków używane są naturalne surowce takie jak oleje roślinne, tłuszcze i wosk,  ekstrakty ziołowe i wody kwiatowe, olejki eteryczne i substancje zapachowe z kontrolowanych upraw ekologicznych lub dzikich zbiorów.



    Znak ten jest przyznawany przez organizację Vegan Society, która funkcjonuje w Wielkiej Brytanii od 1944 roku. Produkty posiadające ten znak są przystosowane dla:
    - wegan, wegetarian oraz osób z nietolerancją laktozy,
    - nie zawierają składników zwierzęcych, 
    - nie są testowane na zwierzętach,
    - oraz są wolne od składników roślinnych pochodzących z genetycznie modyfikowanych upraw (GMO).

    Znak ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO Unii Europejskiej.
    Produkty znakowane muszą pochodzić z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Użycie tego znaku gwarantuje, że:

    - produkt spełnia wymogi oficjalnego nadzoru,
    - pochodzi bezpośrednio od producenta lub został przygotowany w zamkniętym opakowaniu 
    - przynajmniej 95% składników produktu zostało wyprodukowane metodami ekologicznymi.


    Ekoland to znak ekologiczny nadawany produktom spożywczym.
    Oznacza, że:
    - produkcja odbywała się w sposób przyjazny dla środowiska,
    - bez użycia nawozów mineralnych, z zachowaniem naturalnego obiegu substancji w przyrodzie


    Oficjalny Znak Ekologiczny w Polsce - Znak Eko, przyznawany przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji dla produktów przemysłowych.
    Znak EKO przyznaje się produktom które:
    - nie powodują negatywnych skutków dla środowiska naturalnego oraz spełniają szereg kryteriów odnoszących się do ochrony zdrowia, środowiska oraz ekonomicznego wykorzystania zasobów.

    Produkty z tym znakiem dają gwarancję, że:
    - przy ich produkcji nie brały udziału dzieci,
    - producenci otrzymali uczciwe wynagrodzenie, 
    - nie pracowali w szkodliwych warunkach,
    - certyfikowane produkty są wytwarzane z poszanowaniem środowiska naturalnego,
    - otrzymali premię na rzecz społeczności lokalnej, która umożliwia budowę szkół czy szpitali.





    Amerykański znak przyznawany w ramach The National Organic Program (NOP), który rozwija, wdraża i nadzoruje   produkcję,   handel i oznakowanie żywności oraz roślin ekologicznych a także licencjonuje przedstawicieli (nie tylko w USA), którzy certyfikują produkcję zgodną z amerykańskimi standardami amerykańskiego departamentu rolnictwa (USDA).







    OCIA Stowarzyszenie Poprawy ekologicznych Upraw (Organic Crop Improvement Association). Jest to jedna z najbardziej prestiżowych, międzynarodowych jednostek certyfikujących produkty ekologiczne. Jako organizacja rolnicza typu non-profit, wydaje certyfikaty jakości, zapewniając tym samym dostęp do światowego rynku ekologicznego. OCIA obsługuje tysiące farm ekologicznych, nadzoruje procesy przetwórcze w ponad 20 krajach Europy, Azji, Afryki i obu Ameryk. Prowadzi działania badawczo-edukacyjne na szeroką skalę.








    PODPIS

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz