Owszem, fajnie wiedzieć jakie jest pochodzenie towaru, jaki był jego proces produkcji oraz czy dany produkt jest ekologiczny. Problem jednak tkwi w tym, że certyfikatów i symboli o podobnym znaczeniu jest zdecydowanie zbyt wiele, przez co konsumenci są zdezorientowani i po raz kolejny zostają narażeni na oszustwa. Kolejnym minusem jest to, że aby go zdobyć należy wydać często nie małe kwoty, przez co cena produktu wzrasta, a zapłacić musi za to oczywiście klient. W efekcie mniej osób na nie stać, przez co sięgamy po tanie zamienniki przepełnione szkodliwą chemią.
Dlatego według mnie, warto wziąć sobie na to wszystko poprawkę i przede wszystkim sugerować się składem i ceną, ponieważ eko wcale nie oznacza kosmicznych cen.
Poniżej przedstawiam listę certyfikatów i skrócone do minimum opisy, aby łatwo było można określić, które są ważniejsze dla Nas samych.
Wydawane są przez Europejskie Ugrupowanie Interesów Producentów Kosmetyków Naturalnych i Organicznych NaTrue.
Certyfikat oznacza, że produkty nie posiadają w swoim składzie:
- pochodnych przetwórstwa ropy naftowej,
- organizmów modyfikowanych genetycznie i ich pochodnych,
- barwników i aromatów,
- parabenów – konserwantów nieidentycznych z naturalnymi
- surowców pochodzących od martwych zwierząt.
Certyfikat oznacza, że produkty nie posiadają w swoim składzie:
- pochodnych przetwórstwa ropy naftowej,
- organizmów modyfikowanych genetycznie i ich pochodnych,
- barwników i aromatów,
- parabenów – konserwantów nieidentycznych z naturalnymi
- surowców pochodzących od martwych zwierząt.
Ecolabel to certyfikat Unii Europejskiej.
Ecolabel jest:
- oficjalnym wyróżnieniem przyznawanym produktom i usługom, spełniającym wyższe normy środowiskowe
Ecolabel jest:
- oficjalnym wyróżnieniem przyznawanym produktom i usługom, spełniającym wyższe normy środowiskowe
Instytucja wydająca certyfikat została założona we Francji w 1991, przez grupę inżynierów rolnictwa. Jednym z głównych celów Ecocert jest promocja rolnictwa ekologicznego i oznacza, że:
- składniki w nim zastosowane muszą pochodzić ze źródeł odnawialnych i przetwarzanych w procesach, które są przyjazne dla środowiska,
- firmy nie powinny stosować w swoich kosmetykach takich składników jak: modyfikowane biologicznie, parabenów, fenoksyetanoli, nanocząsteczek krzemu, PEG, aromatów i barwników syntetycznych,
- nie zawiera składników pochodzących od zwierząt (z wyjątkiem składników takich jak mleko czy miód),
- opakowania zastosowane do produkcji kosmetyków powinny być biodegradowalne i podatne na recykling.
- w danym kosmetyku musi występować minimalna ilość poszczególnych składników organicznych,
- 95% całkowitego składu muszą stanowić składniki naturalne
- składniki w nim zastosowane muszą pochodzić ze źródeł odnawialnych i przetwarzanych w procesach, które są przyjazne dla środowiska,
- firmy nie powinny stosować w swoich kosmetykach takich składników jak: modyfikowane biologicznie, parabenów, fenoksyetanoli, nanocząsteczek krzemu, PEG, aromatów i barwników syntetycznych,
- nie zawiera składników pochodzących od zwierząt (z wyjątkiem składników takich jak mleko czy miód),
- opakowania zastosowane do produkcji kosmetyków powinny być biodegradowalne i podatne na recykling.
- w danym kosmetyku musi występować minimalna ilość poszczególnych składników organicznych,
- 95% całkowitego składu muszą stanowić składniki naturalne
GOTS to certyfikat utworzony przez International Working Group on Global Organic Textile Standard (IWG), grupę roboczą skupiającą organizacje z Europy, USA i Japonii
Wyróżniamy dwie kategorie oznaczenia GOTS:
Organic - przyznaje się produktom, które składają się w co najmniej 95% z certyfikowanych włókien ekologicznych,
Made with (x%) organic – produkt musi zawierać minimum 70% certyfikowanych włókien ekologicznych. W tym przypadku dopuszcza się maksymalnie 10% włókien syntetycznych. Do niektórych produktów dopuszcza się do 25% włókien syntetycznych.
Certyfikat dotyczący wyrobów włókienniczych, które nie zawierają substancji toksycznych. Przyznawany jest przez członków Międzynarodowego Stowarzyszenie na Rzecz Badań i Rozwoju Ekologii Wyrobów Włókienniczych Oeko-Tex.
Produkty, którym przyznano ten znak, są:
- wolne od substancji szkodliwych w stężeniach mających negatywny wpływ na stan zdrowia człowieka, m.in. pestycydów, barwników alergizujących itp.
Produkty, którym przyznano ten znak, są:
- wolne od substancji szkodliwych w stężeniach mających negatywny wpływ na stan zdrowia człowieka, m.in. pestycydów, barwników alergizujących itp.
Niemiecka organizacja IVN nadaje certyfikaty Naturtextil. Oceniane są środowiskowe i społeczne kryteria podczas całego procesu produkcji tekstyliów.
Główne wymogi to:
- 100% certyfikowane organiczne włókna,
- restrykcyjne metody przetwarzania włókien,
- ograniczenie używania barwników,
- brak użycia szkodliwych substancji,
- akcesoria, typu guziki, również muszą być wytworzone z naturalnych materiałów.
Ponadto producentów obowiązują:
- restrykcyjne kryteria dotyczące sprawiedliwych warunków pracy dla wszystkich osób zaangażowanych w proces produkcji
Główne wymogi to:
- 100% certyfikowane organiczne włókna,
- restrykcyjne metody przetwarzania włókien,
- ograniczenie używania barwników,
- brak użycia szkodliwych substancji,
- akcesoria, typu guziki, również muszą być wytworzone z naturalnych materiałów.
Ponadto producentów obowiązują:
- restrykcyjne kryteria dotyczące sprawiedliwych warunków pracy dla wszystkich osób zaangażowanych w proces produkcji
PEFC – potwierdza bezpieczeństwo zabawki i potwierdza, że produkcja była zgodna z normami ekologicznymi, ekonomicznymi i społecznymi.
FSC – umieszczany jest na drewnianych produktach i potwierdza, że drewno do ich produkcji pochodzi z lasów gospodarowanych według ściśle określonych zasad, mających na celu ochronę środowiska naturalnego.
Certyfikat BDIH - "kontrolierte naturkosmetik" oznacza, że:
- do produkcji tych kosmetyków używane są naturalne surowce takie jak oleje roślinne, tłuszcze i wosk, ekstrakty ziołowe i wody kwiatowe, olejki eteryczne i substancje zapachowe z kontrolowanych upraw ekologicznych lub dzikich zbiorów.
- do produkcji tych kosmetyków używane są naturalne surowce takie jak oleje roślinne, tłuszcze i wosk, ekstrakty ziołowe i wody kwiatowe, olejki eteryczne i substancje zapachowe z kontrolowanych upraw ekologicznych lub dzikich zbiorów.
Znak ten jest przyznawany przez organizację Vegan Society, która funkcjonuje w Wielkiej Brytanii od 1944 roku. Produkty posiadające ten znak są przystosowane dla:
- wegan, wegetarian oraz osób z nietolerancją laktozy,
- nie zawierają składników zwierzęcych,
- nie są testowane na zwierzętach,
- oraz są wolne od składników roślinnych pochodzących z genetycznie modyfikowanych upraw (GMO).
- wegan, wegetarian oraz osób z nietolerancją laktozy,
- nie zawierają składników zwierzęcych,
- nie są testowane na zwierzętach,
- oraz są wolne od składników roślinnych pochodzących z genetycznie modyfikowanych upraw (GMO).
Znak ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO Unii Europejskiej.
Produkty znakowane muszą pochodzić z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Użycie tego znaku gwarantuje, że:
- produkt spełnia wymogi oficjalnego nadzoru,
- pochodzi bezpośrednio od producenta lub został przygotowany w zamkniętym opakowaniu
- przynajmniej 95% składników produktu zostało wyprodukowane metodami ekologicznymi.
Produkty znakowane muszą pochodzić z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Użycie tego znaku gwarantuje, że:
- produkt spełnia wymogi oficjalnego nadzoru,
- pochodzi bezpośrednio od producenta lub został przygotowany w zamkniętym opakowaniu
- przynajmniej 95% składników produktu zostało wyprodukowane metodami ekologicznymi.
Ekoland to znak ekologiczny nadawany produktom spożywczym.
Oznacza, że:
- produkcja odbywała się w sposób przyjazny dla środowiska,
- bez użycia nawozów mineralnych, z zachowaniem naturalnego obiegu substancji w przyrodzie
Oznacza, że:
- produkcja odbywała się w sposób przyjazny dla środowiska,
- bez użycia nawozów mineralnych, z zachowaniem naturalnego obiegu substancji w przyrodzie
Oficjalny Znak Ekologiczny w Polsce - Znak Eko, przyznawany przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji dla produktów przemysłowych.
Znak EKO przyznaje się produktom które:
- nie powodują negatywnych skutków dla środowiska naturalnego oraz spełniają szereg kryteriów odnoszących się do ochrony zdrowia, środowiska oraz ekonomicznego wykorzystania zasobów.
Znak EKO przyznaje się produktom które:
- nie powodują negatywnych skutków dla środowiska naturalnego oraz spełniają szereg kryteriów odnoszących się do ochrony zdrowia, środowiska oraz ekonomicznego wykorzystania zasobów.
Produkty z tym znakiem dają gwarancję, że:
- przy ich produkcji nie brały udziału dzieci,
- producenci otrzymali uczciwe wynagrodzenie,
- nie pracowali w szkodliwych warunkach,
- certyfikowane produkty są wytwarzane z poszanowaniem środowiska naturalnego,
- otrzymali premię na rzecz społeczności lokalnej, która umożliwia budowę szkół czy szpitali.
- przy ich produkcji nie brały udziału dzieci,
- producenci otrzymali uczciwe wynagrodzenie,
- nie pracowali w szkodliwych warunkach,
- certyfikowane produkty są wytwarzane z poszanowaniem środowiska naturalnego,
- otrzymali premię na rzecz społeczności lokalnej, która umożliwia budowę szkół czy szpitali.
Amerykański znak przyznawany w ramach The National Organic Program (NOP), który rozwija, wdraża i nadzoruje produkcję, handel i oznakowanie żywności oraz roślin ekologicznych a także licencjonuje przedstawicieli (nie tylko w USA), którzy certyfikują produkcję zgodną z amerykańskimi standardami amerykańskiego departamentu rolnictwa (USDA).
OCIA Stowarzyszenie Poprawy ekologicznych Upraw (Organic Crop Improvement Association). Jest to jedna z najbardziej prestiżowych, międzynarodowych jednostek certyfikujących produkty ekologiczne. Jako organizacja rolnicza typu non-profit, wydaje certyfikaty jakości, zapewniając tym samym dostęp do światowego rynku ekologicznego. OCIA obsługuje tysiące farm ekologicznych, nadzoruje procesy przetwórcze w ponad 20 krajach Europy, Azji, Afryki i obu Ameryk. Prowadzi działania badawczo-edukacyjne na szeroką skalę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz